Hösten 2013
När man gör en fertilitetsutredning får man lämna massor av prov och genomgå undersökningar samt svarar på massor av frågor, man får även massor av information om ofrivillig barnlöshet, det är på något vis som ett litet projekt man genomför. Det är inte helt lätt till en början att prata med okända människor om någonting som borde vara så väldigt privat, men man vänjer sig.
Jag hade en app i telefonen som visade exakt hur mina cyklar sett ut under 2 1/2 år, vilket var till nytta.
Resultatet av utredningen i detta skedet var att man inte hittade några fel på min man men diagnosticerade mig med PCOS = Polycystriskt ovarialsyndrom
Diagnosen ställdes med hjälp av ett VUL ( vaginalt ultraljud)
Vad innebär det då?
Såhär står det skrivet på 1177.se
"
Hos en del kvinnor är en eller båda äggstockarna fulla av små vätskefyllda blåsor, så kallade cystor, som har bildats av äggblåsor. Detta kallas polycystiska ovarier, PCO. Om man samtidigt med cystorna har en hormonrubbning kallas det för polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS. Det kan innebära att man till exempel har långt mellan menstruationerna eller ingen mens alls.Både PCO och PCOS kan man ha utan att märka det. Men PCOS kan till exempel göra att man går upp mycket i vikt eller har svårt att bli gravid.
Det är inte helt klarlagt varför man får PCOS, men det kan delvis vara ärftligt"
Jag hade redan känt på mig att det var något galet med mig så jag blev inte förvånad, men ändå känns det ju inge vidare att få veta att det var mitt fel.
Våran fertilitetsläkare var mycket optimistisk och jag fick metformin utskrivet som annars tas av diabetespatiener med typ 2 men som enligt studier haft en god effekt på PCO patienter.
Vi pratade även om en plan för viktnedgång för att förbereda inför en eventuell IVFbehandling , jag hade vid det tillfället för högt BMI för att få genomgå en sån behandling.
Sagt och gjort, med full förväntan en stor burk tabletter och plan på att gå ner i vikt fortsatte våran resa efter utredningen.

Kommentera